Boya Badana Yapmanın İnce Detayları
Boya Badana Yapmanın İnce Detayları
Kendi evimizi boyarken neye dikkat etmeliyiz? Öncelikle merhaba arkadaşlar, bir evimin boyacısı olarak sizlere oturulan bir evde ya da boş dairede boya badana nasıl yapılır, ince işçilikleri nelerdir neye dikkat etmeliyiz sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım.
Öncelikle eşyalı bir ortamı boya yapacaksak eşyaları boya yapılacak ortama engel teşkil etmeyecek şekilde odanın ortasına uygun bir biçimde alıyoruz, sonrasında muhtemel boya damlamalarına karşı evimizde kullanılmayan eski örtü ve benzeri şeyler ile odadaki eşyaları kamufle ediyoruz. Ardından boya yapılacak ortam uygulamaya başlanacak şekilde hazırlanmış ise artık boya öncesi dikkat etmemiz gereken ikinci bir konuya geçelim. Malum boyayı kendiniz yapacağınız için sağa sola kaçırma değme ya da zemine damlama muhtemellığı çok yüksektir. Bunun için nalburlarda satılan geniş kağıt bant alarak ilk etap da zeminin pervaz olan kısımlarını, kapı pervazlarını, pencere pervazlarını priz ve anahtarları kağıt bant ile kamufle etmemiz gerekiyor. Son olarak bir miktar eski kullanılmayan gazete kağıtları ile birer yaprak yan yana boşluk bırakmayacak şekilde kağıt bant ile zemini kamufle ediyoruz.
Gerekli ekipmanlarımız hazır ise (boya rulosu, kestirme fırçası) gibi şimdi boya yapmaya başlayabiliriz.
Mekanda öncelik tavanı boyamaktır. Tavan boyanmadan duvar asla boyanmaz. Nedeni ise tavanı boyarken muhtemel damlamalara karşı öncelik tavandır. Eğer tavan boyamız hazır ise rulomuzu boyaya bandırarak kova içinde bir nebzede damlama akma yapmaması için bir iki tur kovanın kenar kısımlarına sürterek rulodaki fazla boyayı arındırmaktır. Bu işlemi, her ruloyu boyaya bandırdığımızda yapmak zorundayız. Ardından, ilk tavana değen rulomuzu hiç bir biçimde baskı uygulamadan, kendisi serbest bir biçimde dönerek aynı yere en çok iki üç tur olacak biçimde sürtmeye devam edeceğiz. Bu işlem, rulodaki boyanın bitişine kadar sürecektir. İkinci kez ruloyu boyaya bandırdığımızda bir önceki yere kesinlikle tekrar boya vurulmayacaktır.
Tavan ile duvar arasındaki bitiş noktasına iki ya da üç numara kestirme fırçası ile boyaya bandırarak acele etmeden duvara kaçırmadan ince ve titiz bir biçimde tavan boyama işlemini sonlandıracağız. Bu işlem bittikten sonra gelelim duvarı boyamaya…
Duvarı boyarken tavan boyasında uyguladığımız rulo ve kestirme fırçasını asla kullanmamalıyız. Çünkü her ne kadar rulo ve kestirme fırçasını yıkasanız da mutlaka fırçanın dibinde köşesinde diğer renk boyanın izleri kalacaktır. Bunun için, mutlaka ikinci rulo ve kestirme fırçası kullanacağız.
Duvar boyamız hazır ise uygulamaya başlayalım. Yine tavan boyasına yapmış olduğumuz gibi, ruloyu boyaya bandırarak ve kova etrafında iki üç tur sürterek fazla boyayı rulodan arındırıyoruz. Ardından duvarın bir noktasından ruloyu sürterek en çok aynı yerde rulo iki üç tur attırarak boyaya başlıyoruz. Bu işlem rulodaki boya bitene kadar devam edecektir. Bu esnada tavan boyandığı için ruloyu tavana değdirmeden devam etmeliyiz aksi takdirde tavan beyaz olup oda rengi farklı olduğu için, tavandaki duvar boyasını silmek ya da o rengi tekrar beyaz boya ile kapamak epey zor olacaktır. İlk kat duvar boyama işlemimiz bittiyse, yine iki ya da üç numara kestirme fırçası ile boyaya bandırarak zemin pervaz diplerini, kapı pervaz diplerini, pencere pervaz diplerini ve tavan ile duvar diplerini ince ve titiz bir biçimde ilk kestirme işlemini yapıyoruz. Eğer ki duvar boyamız eski boyayı kapatmadı ise aynı işlemi sırasıyla ikinci kez yaparak boya badana işlemini bitirmiş oluyoruz.
Siz kıymetli acemi boyacı kardeşlerime bu bilgiyi vererek sizlere yardımcı olduysam ne mutlu bana. Sizlere kolay gelsin diyorum.